Geleceğe yönelik (Alivre) sözleşme, satıcının belli bir ürünü ileri bir tarihte, baştan anlaşılan bir fiyat üzerinden alıcıya teslim etmesini öngören sözleşmelerdir. Fiyat, miktar, kalite, zaman ve yer gibi sözleşmenin şartlarını oluşturan unsurlar, alıcı ve satıcı tarafından karşılıklı olarak belirlenir. Bu sözleşmelerin taraflarından alıcı uzun, satıcı ise kısa pozisyonda bulunmaktadır.
Bu sözleşmelerde taraflar, sözleşmenin esaslı unsurlarını yani gelecekte teslim edilecek dayanak varlığın fiyatını, miktarını, ödeme ile teslim yerini ve zamanını, sözleşmenin sonlandırılması usulünü yaptıkları pazarlığa bağlı olarak kendi aralarında belirlerler. İşlemde bir borsa ve takas merkezi bulunmaz. Bu işlem nedeniyle her bir taraf, diğer tarafın yükümlülüklerini yerine getirmeme veya getirememe (temerrüt) riskini üstlenir.
Bankalar, sözleşmenin süresi içinde müşterinin vazgeçmesi olasılığına karşı kendisinden teminat isteyebilir. Fiyatlar önceden kararlaştırıldığından, işlemi yapanlara öngörülen süre içinde kur değişmesi riskine karşı tam bir koruma sağlar. Vadeli teslim işlemlerinde uygulanan kurlara vadeli teslim kuru denir. Genellikle, 30, 60, 90, 180 günlük sürelere göre kote edilirler. Vadeli teslim kuru, anında teslim kurundan yüksekse Vadeli Teslim Primi olarak adlandırılır. Vadeli teslim kuru, anında teslim kurundan düşükse Vadeli Teslim Iskontosu olur.