Farklı ülkelerde yerleşik ithalatçı ve ihracatçılar arasındaki ticari işlemlerde her iki taraf için mal bedellerinin tahsili, alınan malların istenen nitelikleri taşıyıp taşımadığı veya tahsil-teslim işlemlerinin zamanında yapılıp yapılamayacağı gibi konular her iki taraf için de belirsizlikler taşır. Ticaret yapılan ülkelerin coğrafi uzaklıkları, siyasi yapıları ve hukuki alt yapıları, alacakların tahsil edilmesi ve işlemlerin sorunsuz bir şekilde tamamlanması açısından önemlidir.
Bankaların bu tür işlemlere aracılık etmelerinin temelinde, belirsizliklerden kaynaklanan risklerin bertaraaf edilmesi yatar. Bankalar böylelikle müşterilerinin hak ve menfaatlerini korur, geniş yurtdışı ağının verdiği avantajla işlemlerin hızlıca tamamlanmasını sağlar.
Dış ticaret işlemlerine, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nda gayrinakdi kredi olarak değinilmiş ve “aval, kabul ve diğer gayrinakdi krediler” denilerek, dış ticaret işlemlerinin gerçekleştirilmesi sırasında bankalarca verilen taahhüt ve garantiler ile ödeme yükümlülüklerinin üstlenilmesi işlemleri, gayrinakdi kredi sayılmıştır. Diğer yandan, 1576 sayılı “Türk Parasının Kıymetini Korunması Hakkındaki Kanun” ve bu kanuna istinaden çıkarılan karar, tebliğ ve genelgelerde de dış ticaret işlemleri sayılarak tanımlanmış ve ayrıca dış ticarette ödeme yöntemleri detaylı olarak açıklanmıştır.
Bankaların dış ticaret işlemlerine aracılık etmeleri sırasında müşterilerine kullandırabilecekleri gayrinakdi krediler; Kabul Kredisi, Akreditif ve Prefinansman Kredisi olarak sıralanabilir. Gayrinakdi kredi türlerini gelin birlikte detaylandıralım.