İki bölümden oluşan bu yazı dizimizin ilk bölümünde Teknik Analiz'lerin (TA) nasıl çalıştığını ve daha iyi bir trader olmak için göstergeleri nasıl kullanabileceğimizi anlatmaya çalışmıştık. Şimdi, ikinci bölümde ise kripto varlıklar ve hisse senetleri için en iyi dört teknik göstergeyi inceleyeceğiz.
En iyi dört teknik gösterge
1. Denge Hacmi (OBV)1
Denge Hacmi (OBV), hacim tabanlı bir teknik göstergedir. Belirli bir zaman dilimi için bir kripto paranın/hisse senedinin birikmiş işlem hacmini inceler. Basitçe söylemek gerekirse, kripto paranın/hisse senedinin alım ve satım baskısını ölçer. OBV, bir varlığın işlem hacminin kümülatif toplamıdır. Önceki günlerin, haftaların ve ayların işlem hacmini dikkate alır. OBV'nin yorumlanması genellikle şu şekildedir:
2. Hareketli Ortalama Yakınsama-Iraksaklık Göstergesi (MACD)2
1970'lerde geliştirilen Hareketli Ortalama Yakınsama-Iraksaklık Göstergesi (MACD), analistler tarafından çokça kullanılan momentuma dayalı bir teknik göstergedir. MACD göstergesinin genel yorumları aşağıdaki gibidir:
3. Göreceli Güç Endeksi (RSI)3
Göreceli Güç Endeksi (RSI), bir varlığın fiyat hareketlerinin hızını ve değişimini ölçen bir momentum göstergesi/osilatörüdür. RSI değerleri 0 ile 100 arasında herhangi bir yerde okunabilir. Bir varlığın aşırı alım veya aşırı satıma dayalı olarak değerlendirilmesi için yaygın olarak kullanılır. RSI değerleri şu şekilde yorumlanır:
4. Stokastik Osilatör4
Listedeki son işlem göstergesi, stokastik osilatör adı verilen bir momentum göstergesidir. Fiyatın momentumunu veya hızını takip etmek için geliştirilmiştir. Bu, kabul edilen varsayımsal bir görüşten türetilmiştir: Momentum fiyattan önce yön değiştirir.
Bu gösterge, varlığın momentumunu ölçerek 0 ile 100 arasında salınım yapar. 14’lük dönem aralıklarında kullanılır. Yatırımcının kısa, orta veya uzun vadedeki stratejisine/hedefine bağlı olarak 14 gün, 14 hafta veya 14 ay olabilir.
Stokastik osilatör nasıl kullanılır?
Tek bir gösterge olarak stokastik osilatör tavsiye edilmez. Bu nedenle, bütünsel bir trade stratejisi oluşturmak için hareketli bir ortalama göstergesiyle birlikte kullanılması önerilir.
Sonuç
Bu makale teknik analiz, trade göstergeleri ve bunların önemi hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, en çok kullanılan dört trade göstergesinin teknik bilgilerini ve uygulamasını incelenmiştir. Ancak bu yazıda bahsedilmeyen daha birçok kullanışlı gösterge mevcuttur. Bu yazı ne bir yatırım önerisidir, ne de tüm yatırım enstrümanları için kullanılan göstergeleri anlatmayı amaçlamıştır. Sadece trade iştahı olan ve kısa, orta veya uzun vadeli yatırımcılar için giriş ve tanıtım içerikli bir yazıdır. Bu göstergelerden herhangi birini kullanmadan önce trade göstergelerini, faydalarını ve sınırlamalarını iyi bir şekilde anlamak gerekmektedir.
Kaynakça
2. https://tr.tradingview.com/scripts/macd/
3. https://nbdb.ca/tips/investment-strategies/rsi-technical-analysis-indicator.html
4. https://www.investopedia.com/terms/s/stochasticoscillator.asp