Halkbank'tan ilk çeyrekte 680 milyon TL net kâr

Halkbank’tan ilk çeyrekte 680 milyon TL net kâr

2015 yılında gösterdiği başarılı ekonomik performansı 2016’ya da taşımayı başaran Halkbank, yılın ilk çeyreğinde toplam aktiflerini 195 milyar 328 milyon TL’ye yükseltti. Toplam mevduatı 125 milyar 862 milyon TL'ye ulaşan Banka’nın, 2016’nın ilk çeyreğinde toplam kredileri 173 milyar 509 milyon TL’ye, net kârı 680 milyon TL’ye yükseldi. Banka, yüzde 13,7 oranındaki özkaynak karlılığı ile sektörün verimli bankaları arasında yer alırken, güçlü bilanço yapısı ve verimlilik odaklı yönetim anlayışı da Banka’nın, sermayesini en verimli kullanan kuruluşlar arasında yer almasını sağladı. Halkbank’ın tüm paydaşlarına ve ülke ekonomisine olumlu katkılarda bulunmaya devam edeceğini belirten Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu “Bu yıl hem toplam aktiflerde hem de kredilerde yüzde 16’lık bir büyüme bekliyoruz. 2016’da çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürerek ekonomimizin büyümesine katkı sağlarken, sosyal sorumluluk alanında duyarlılığımızı yansıtacak projelerde yer almaya devam edeceğiz” dedi.

Sürdürülebilir büyüme anlayışıyla karlı ve verimli bir yılı daha geride bırakan Halkbank, ilk çeyrek sonunda da hedefleriyle uyumlu sonuçlar elde etti. 2016 yılı ilk çeyreğinde net kârı 680 milyon TL olarak gerçekleşen Halkbank’ın, 2015 yılı sonuna göre toplam aktifleri yüzde 4 artışla 195 milyar 328 milyon TL'ye ulaşırken, toplam kredileri aynı dönemde yüzde 4,2 artışla 173 milyar 509 milyon TL’ye yükseldi. Bankanın toplam mevduatı ise 125 milyar 862 milyon TL oldu. Halkbank, KOBİ kredilerinin de dâhil olduğu toplam ticari kredilerini 2015 yılsonuna göre yüzde 5,4 artışla 105 milyar 102 milyon TL’ye yükselterek Üreten Türkiye'nin destekçisi olmaya devam etti.

Türkiye'nin yeni yıla sanayi üretiminde bir artışla başladığına ve Mart ayı ihracat performansındaki düzelmenin tüm sektörlerde hissedilmeye başladığına dikkat çeken Ali Fuat Taşkesenlioğlu, “Piyasalara hâkim olan istikrar ve güven ortamının bankacılık sektörü üzerinde doğrudan olumlu etkisi oldu. Gıda fiyatlarındaki düşüş ile birlikte Mart ayında yıllık bazda TÜFE'nin yüzde 7,46'ya kadar gerilemesi, enflasyon oranlarındaki iyileşme eğiliminin sürdüğünün habercisi oldu. Sanayi üretimi ve enflasyon rakamlarına yansıyan bu eğilim, Mart ayında ihracatın yıllık bazda yüzde  2,3 artarak  12,8 milyar dolara ulaşmasıyla devam etti. İhracatçılarımız gösterdikleri performansla, ihracatta tekrar bir artış sağlarken, Türkiye ekonomisi 2016 yılının ilk çeyreğinde çeşitli faktörlerin etkisiyle olumlu bir tablo çizdi. Halkbank olarak bir sıçrama yılı olarak gördüğümüz 2016 yılında da çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmeye, ülkemize değer katacağına inandığımız işlerin bir parçası olmaya kararlıyız” dedi.

KOBİ’ler Halkbank desteğiyle dünyaya açılıyor

Halkbank, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)  işbirliğiyle düzenlenecek olan Hedef Pazar Günleri toplantıları ile TİM ve TurkishTime işbirliğiyle gerçekleştirilecek Ortak Akıl Toplantıları’na sponsor olarak destek sağlıyor.
Türkiye’nin ihracat atılımına yönelik olarak belirlenen büyük hedeflerine ulaşabilmesi için KOBİ'lerin hedef pazarlardaki varlığının önemli olduğuna dikkat çeken Taşkesenlioğlu, Hedef Pazar Günleri toplantılarının, Türkiye sanayisinin ihracatta sektör ve ülke çeşitlendirme stratejisinin oluşturulmasına önemli katkılarda bulunacağını belirterek şunları söyledi: “Bu toplantılar yüksek büyüme potansiyeli olan hedef pazarlarda, KOBİ'lerin etkinliğinin artırılması için gerekli uygulamaların tespit edilmesini sağlayacak. Halkbank olarak, Türk şirketlerinin uluslararası rekabette güçlenmesi ve küreselleşen dünyada söz sahibi olabilmesi için gelecek dönemde de var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”

Her ay bir sektörün önemli kanaat liderleri ile sivil toplum kuruluşlarını ve Halkbank yöneticilerini bir araya getirecek olan Ortak Akıl Toplantıları’nın ilki ise;  makine sektörüne yönelik olarak düzenlendi.

Esnafa faizsiz kredi imkânı

KOBİ’lerin ihtiyaçlarına özel ürünler geliştiren Halkbank, kaybolan meslekler için de çeşitli çalışmalar yapıyor. Piyasa riskleri karşısında esnafı yalnız bırakmadıklarını ifade eden Taşkesenlioğlu, “Esnaf ve sanatkârların değişen koşullara uyum sağlayabilmeleri için gerçekçi, uygulanabilir ve sürdürülebilir politikalarla desteklenmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Üstlendiğimiz bu misyon doğrultusunda, gerekli şartları sağlayan esnaf ve sanatkârlar için hazine destekli kredilerimizde yüzde 100 faiz indirimi sağlıyoruz. Bu kapsamda geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlara sıfır faizli, azami 5 yıl vade ile 150 bin TL’ye kadar hazine destekli kredi kullandırıyoruz.” dedi.

Eğitim yardımlarına devam ediyor

Geçtiğimiz yılı sosyal sorumluluk projelerini hız kesmeden tamamlayan Halkbank, bu alanda yaptığı çalışmaları 2016'da da sürdürdü. Türkiye genelinde dayanışma ve kardeşlik duygularına katkıda bulunmak üzere geniş çaplı bir toplumsal yardım projesi gerçekleştirdiklerini ifade eden Taşkesenlioğlu, “Halkbank olarak ülkemiz için yaptığımız çalışmaları sadece ekonomik boyutuyla değerlendirip, kendimizi finans dünyasının sınırları içinde hareket eden bir oyuncu olarak görmüyoruz. Biz, bugüne kadar kamuoyunun önünde fazla yüksek sesle ifade etmesek de toplumsal yardımlaşma ve sosyal sorumluluk projelerine daima duyarlılık gösterdik. Yardım kampanyası kapsamında hazırladığımız eğitime destek paketleriyle ihtiyaç sahibi öğrencilere mevsim koşullarına uygun giyim ve kırtasiye desteği sağladık. Gelecek dönemde de Halkbank’ın ilke ve değerlerini yansıtabileceğimiz bu tarz projelerde yer almaya devam edeceğiz” dedi.