Halkbank'ın kredileri 100 milyar TL'yi aştı.

Halkbank’ın kredileri 100 milyar TL’yi aştı

Halkbank, reel sektöre olan desteğini yılın 3. çeyreğinde artırarak toplam kredilerini 105 milyar TL’ye yükseltti. Eylül sonu itibariyle mevduatını 90 milyar TL’ye yükselten banka, bu dönemde önemli bir büyümeye imza attı. Halkbank, kârlılık ve verimlilik stratejileri doğrultusunda sürdürdüğü faaliyetleri sonucunda yılın üçüncü çeyreğini 2.010 milyon TL net kârla kapadı. Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, “Ülkemizin en önemli bankalarından biri olarak, üretim ve istihdamı destekleyen stratejilerimizle verimliliğimizi koruyarak büyümeye devam ediyoruz” dedi. 

Halkbank, 2013 yılının ilk dokuz ayında toplam kredilerini 2012 yılsonuna göre yüzde 22 artırarak 105 milyar TL’ye yükseltti. Halkbank’ın nakdi kredileri ise ilk dokuz aylık dönemde 80 milyar TL’ye ulaştı. Banka toplam mevduatını 2012 yılsonuna göre yüzde 13 artırarak 90 milyar TL’ye çıkardı.

Küresel ölçekte yaşanan dalgalanmalara rağmen Türkiye ekonomisinin büyümesini sürdürdüğünü belirten Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan şunları ifade etti:

“Farklı ekonomik politikalara geçiş tartışmaları özellikle küresel likidite ve gelişmekte olan ekonomilerin finansal kaynaklara erişim imkânlarının sorgulanmasına ve büyüme beklentilerinin küresel ölçekte aşağı yönlü revize edilmesine neden olmaktadır. Ülkemizin konjonktürden kaynaklanan dalgalanmalardan etkilenmemesi ve belirlediği hedeflere ilerlemesi için Halkbank olarak makroekonomik kırılganlıklarımızı azaltacak, üretim ve istihdama katkı sağlayacak stratejiler izleyerek büyümeye devam ediyoruz.”

Likidite ve finansal kaynakların giderek azalabileceği yönünde yapılan değerlendirmelerin erken fiyatlanarak faiz genel seviyesinin yükselmesine ve artan kaynak maliyetlerinin faiz marjında daralmaya neden olduğunu belirten Aslan, orta vadede oluşacak yeni piyasa koşullarına adaptasyonun kaçınılmaz olduğunu ve Halkbank’ın değişen tüm koşullara hazırlıklı olduğunu ifade etti. Aslan, sözlerine şöyle devam etti:

“Esnekliği olan ve değişen faiz oranları karşısında adaptasyon yeteneği yüksek bir bankayız. Bankamızın bilanço yapısı ve konumlanması değişen faiz oranlarına ve rekabet koşullarına uygun dizayn edilmiş ve stratejiler bu yönde oluşturulmuştur.”

Faizlerdeki dalgalanmaya rağmen bankanın yılın ilk dokuz ayında gerçekleştirdiği finansal sonuçların beklentileri doğrultusunda olduğunu belirten Aslan, “Yılın tamamı için belirlediğimiz hedefleri gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz. Elde ettiğimiz sonuçlar da bunu bir kez daha ortaya koyuyor” dedi.

Halkbank’ın, dokuz aylık toplam net kârı 2.010 milyon TL’ye ulaşırken, bankanın özkaynak kârlılığı ise yüzde 21 oranında gerçekleşti.
 
 
Kredilerde aslan payı KOBİ’lere kullandırıldı

Kalkınmanın sürekliliğinin sağlanmasını teminen ekonomik istikrarın desteklenmesi ve yurtiçi tasarrufların artırılması gerektiğini belirten Aslan, bu kapsamda yapılan yasal düzenlemelerin üretimi ve ihracatı destekleyen kredilerin önemini ortaya koyduğuna dikkat çekti. Halkbank’ın kredilerdeki performansını değerlendiren Aslan, şunları ifade etti:

“Yılın üçüncü çeyreğinde esnaf kredileri de dâhil KOBİ’lere kullandırdığımız kredilerin toplam nakdi kredi portföyümüz içindeki oranı yüzde 36 oldu. Türkiye’de KOBİ bankacılığının öncüsü Halkbank, kredi karşılıklarıyla ilgili son yasal düzenlemeden olumlu yönde etkilenen bankalardan biridir, bu durum Bankanın uzun süredir uygulamaya devam ettiği ve reel sektörün gelişimine katkı sağlayan kredilendirme politikalarında ne kadar haklı olduğunun teyidi niteliğindedir. Sağladığımız kredilerle üretimin ve ihracatın artırılması yönünde yürütülen çalışmalara katkı sağlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”

KOBİ’lere sunduğu finansal desteği uluslararası finans kuruluşlarıyla imzaladığı protokoller ile zenginleştiren Halkbank, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına finansman sağlamak için Avrupa Yatırım Bankası ile 100 milyon Euro tutarında Yenilikçi Firma Yatırım Kredisi protokolü imzaladı. Halkbank, bu protokolle birlikte Avrupa Yatırım Bankası’ndan sağladığı kaynakların toplam miktarını 900 milyon Euro’ya yükseltirken Avrupa Birliği ülkeleri dışında bu protokole imza atan ilk banka oldu.

KOBİ’lere sadece finansal destek sağlamakla kalmadıklarını, KOBİ internet sitesi, Üreten Türkiye Buluşmaları gibi projelerle müşterilerine yol gösterecek ve vizyon kazandıracak çalışmalara da imza attıklarını vurgulayan Aslan şöyle konuştu:

“Halkbank, kuruluşundan bu yana KOBİ bankacılığındaki öncülüğünü sürdürüyor. Yanlarında olduğumuzu bilen KOBİ’lerin kapsamlı danışmanlık hizmetlerimizden ihtiyaç duydukları her an ve her yerden ulaşabilecekleri KOBİ internet sitemiz hizmete girmiştir. KOBİ’lere özel Halkbank KOBİ platformu vasıtası ile Büyümek İsteyen KOBİ’lere Yol Haritası” başlığı altında girişimcilere yatırım fizibilitesinden enerji verimliliğine, vergi ve hukuksal konulardan teşvik imkanlarına kadar önemli bir bilgilendirme hizmeti veriliyor. Sunduğumuz bir diğer hizmet ise Üreten Türkiye Buluşmaları. Bu toplantılar Bankamızın KOBİ’lerle bir araya gelmesi, kendini anlatması, onları dinlemesi için çok önemli bir fırsat. Gerçekleştirilen toplantılar KOBİ’lerin ihtiyaç ve beklentilerini daha iyi anlamamıza ve ürünlerimizi bu doğrultuda geliştirmemize imkân veriyor.”

Halkbank, KOBİ’lere yönelik geleneksel Üreten Türkiye Buluşmaları’na 75. kuruluş yıldönümüne özel yeni bir konseptle yeniden start verdi. Toplantı öncesinde KOBİ’lere mikrofon uzatarak onların ihtiyaç ve beklentilerini dinleyen Banka panel formatındaki toplantıda konunun uzmanlarıyla dünya ve Türkiye ekonomisini, KOBİ’lerin ihtiyaçlarını ve bankanın sunduğu fırsatları değerlendirdi. Yeni konseptiyle ilki Konya’da düzenlenen Üreten Türkiye Buluşmaları’na Gebze’yle devam edilmesi planlanıyor.

 
Paraf hedeflenenin üzerinde başarı elde etti

Halkbank’ın “Ayrıcalıklar bu Paraf’ta” sloganıyla tüketiciyle buluşturduğu kredi kartı markası Paraf, bir yıldan kısa sürede hedefleri aşarak 3,2 milyon kart adedine ulaştı. Bu başarının elde edilmesinde Paraf’ın her geçen gün genişleyen ayrıcalıklar dünyasının etkili olduğunu belirten Aslan şöyle konuştu:
 
“Paraf’ın lansmanından bu yana kredi kartı ciromuz yüzde yüzde 62,12 oranında arttı. Ayrıca üye işyeri sayımız 131 bine, POS sayımız ise 143 bine ulaştı. Bunun yanı sıra bireysel kredi kartı kullanıcılarımıza sektördeki en düşük faiz oranlarını sunuyoruz. Paraf’la yakaladığımız bu başarı sayesinde kredi kartı pazarındaki payımızı yüzde 6’ya yükseltmeyi hedefliyoruz. Seyahat harcamalarına yönelik kredi kartımız Parafly gibi Paraf ailesine katılacak yeni ürünlerle hedeflerimizi gerçekleştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Bireysel bankacılık alanındaki büyümesini bireysel kredilerde de sürdüren Halkbank, 2012 yılsonuna göre yüzde 28 artış kaydetti. Bireysel kredilerin nakdi krediler içindeki payı yüzde 28 düzeyinde gerçekleşirken, Bankanın bireysel kredilerdeki pazar payı ise yüzde 7,4 oldu.

Şube sayısı 867’ye, ADK kullanım oranı yüzde 85’e yükseldi

Yılın ilk dokuz ayında açılan 51 yeni şube ile birlikte toplam şube sayısını 867’ye yükselten Halkbank, alternatif dağıtım kanallarına (ADK) yaptığı yatırımlarla da müşterilerine sunduğu hizmet ağını genişletiyor. Bankacılık işlemlerinin yüzde 85’inin alternatif dağıtım kanalları üzerinden gerçekleştirildiğini belirten Aslan, bu alana yeni yatırımlar yaparak müşterilerinin ihtiyaç duydukları her an bankaya ulaşmasını sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.