Finansal okuryazarlık, kişisel finansal yönetim, bütçeleme ve tasarruf dahil olmak üzere farklı finansal becerileri etkili bir şekilde anlama ve uygulama yeteneğini ifade eder. Finansal okuryazarlık, finansal istikrarın sağlanabilmesi için bireyleri kendi kendine yeterli hale getirir. Finansal okuryazarlığı oluşturan unsurlar finansal bilgi, finansal tutum ve finansal davranış kapsamında ele alınmaktadır. Finansal konulardaki bilgi düzeyi, finansal tutum ve davranış ile finansal okuryazarlık düzeyini etkilemektedir. Bir bireyin temel düzey finansal okuryazar olabilmesi için bireyin basit faiz, bileşik faiz, paranın zaman değeri, faiz-enflasyon, risk-getiri gibi temel düzey finans kavramlarını bilmesi gerekmektedir.
Finansal okuryazarlık , tasarruf, sigorta, emlak, üniversite ödemeleri, bütçeleme, emeklilik ve vergi planlaması gibi uygun kişisel finans seçimlerini yapma deneyimi gerektiren kişisel finansı etkin bir şekilde yönetme becerisine odaklanır.
Bu alan, bir kişinin günlük yaşamıyla ilgili alışkanlıklarını ve paraya yönelik algılarını gösterir. Finansal okuryazarlık, bir yetişkinin finansal kararları nasıl aldığını gösterir. Bu uzmanlık, bireyin gelirlerini, giderlerini ve yükümlülüklerini tanımlaması için bir finansal yol haritası oluşturmasına yardımcı olacaktır. Bu konu, ekonomik büyümeye ve istikrara önemli katkı sağlayan küçük işletme sahiplerini de etkilemektedir.
Mali konularda okuryazar olmama (analfabetizm), insanları olumsuz yönde etkilemektedir. Finansal okuryazar olmama, birçok borçlunun krediler, yüksek faizli ipotekler, ve yüksek faiz oranları ile karşılaşılan koşullarda finansal bilgi sahibi olunmaması nedeniyle maddi kayıpların önüne geçilememesine neden olmakla birlikte, dolandırıcılık ve benzeri olayların kurbanı olunmasına, iflaslarla veya hacizlerle karşılaşılmasına neden olmaktadır.